Kakaós csiga
2021.04.13

Hozzávalók:
Tészta:
- 0.5 kg finomliszt
- 2.5 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt (kihagyható)
- 1 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 2.5 dl tej
- 4 ek cukor (csapott)
- 7 dkg vaj
- 1 csipet só
Töltelék:
- 100 g cukrozatlan kakaópor
- 100 g porcukor
- 100 g vaj
Elkészítés:
- A robotgép dagasztó fejét használva (vagy kézzel) a lisztet, a csipet sót, cukrot és az elmorzsolt élesztőt összeforgatjuk, majd beletesszük az egész tojást és a plusz egy tojássárgáját, és elkezdjük gyúrni.
- Hozzáadjuk a tejet, és ha egyöntetű tésztát kaptunk, beledobjuk a szobahőmérsékletű vajat is.
- Tovább dagasztjuk, kb. 10 perc elteltével már nem változik a tészta. Ne ijedj meg, nyúlós-ragadós lesz, de pont ilyennek kell lennie.
- Lisztes kézzel kibányásszuk a tésztát, körbelisztezzük, hogy ne ragadjon sehol, majd meleg helyen, konyharuhával letakarva nagyjából egy óra alatt duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát gyengén átpaskoljuk, majd lisztezett deszkán téglalap alakúra és nagyon vékonyra nyújtjuk.
- A kinyújtott tésztát alaposan bekenjük olvasztott vajjal. Legjobb,ha egy konyhai spricnibe töltjük, és egyenletesen fröcsköljük, de tenyérrel is el lehet szépen oszlatni. Ne sajnáljuk a vajat, ettől lesz jó ragacsos.
- A vajra szórjuk a cukrozott kakaóport. Ezt se sajnáljuk, jusson mindenhova, egészen a szélekre is.
- Ismét vajat spriccelünk rá, most nem kell sok, csak az a cél, hogy tekerés közben ne szaladjon szét a kakaópor.
- Közepesen feltekerjük a tésztát. Ne legyen túl laza, de ne is legyen teljesen szoros. Következik a feldarabolás: 4-5 centis darabokat kell levágni.
- A feldarabolt csigákat hagyjuk még 20 percig kelni, a tetejüket lazán megspricceljük tejjel, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük. [Vigyázz, ne rakd szorosan a csigákat, mert a sütőben még nőni fognak!]
- Ha kihűlt, megszórhatjuk porcukorral. Frissen, langyosan, hidegen és másnap, mindenhogyan finom!